Lutkarske radionice za mlađe od 25 godina

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na prvoj lutkarskoj zoom radionici za djecu u mjesecu siječnju, tema je bila izrađivanje lutkica za prste od papira. Djeca su napravili tuljce od papira po mjeri svojih prstića te su nakon toga ljepili komadiće papira i vune kako bi tuljac dobio oblik lutkice (čovjeka), a nakon toga su se igrali tim lutkicama. Na drugoj radionici koja je održana djeca su izrađivala ptice pričalice. Ptice su napravili od škrnicla i na nju ljepili krep papir koji je predstavljao perje, a na kraju su ptičicama zaljepili oči. Na trećoj održanoj radionici, djeca su izrađivala lutkice od kartona. Na papir su nacrtali lik, a odvojeno dio tijela koji će se pomicati. Nakon što su izrezali, taj dio tijela koji je nacrtan odvojeno, spojili su spajalicom na mjesto zgloba kako bi se mogao pomicati.

Prvu radionicu u veljači posjetila je samo jedna djevojčica, jer su druga djeca još uvijek bila u izolaciji. Djevojčica je izrađivala sovu od kartonskog tuljca koja maše krilima. Sovi je zaljepila perje, oči i kljun. Uz pomoć mentorice, sova je pričvršćena na špagice za potezanje i napravljen je mehanizam za sovu koja leti.

I drugu radionicu je djevojčica ponovno bila sama. Ovaj put je radila lutku od papirnatih čaša. Na pripremljenu glavu od papira nalijepila je oči i trakice od papira kao kosu, s tankim svilenkastim papirom oblijepila je čašu koja je predstavljala tijelo lutke i na kraju je napravila haljinicu, ruke i noge za lutku.

Treću radionicu djevojčica završava svoju lutkicu, a druga djeca koja su tek došla započinju sa izradom svojih. Četvrtu radionicu, djeca završavaju svoje lutkice od tuljaca, lijepe oči, usta, nos, kosu i dijelove tijela.