O nama

1979.

Na inicijativu nekolicine istaknutih Radobojčana 08.03.1979. godine osnovan je „Aktiv žena“ Radoboj. Inicijativni odbor za osnivanje činili su: Vinko Rihtar, Paulina i Blaž Tušek, Dragutin Barbarić, Stjepan Kveštak, Boris Uhernik, Dragica i Mijo Potočki te Štefica Potočki. Aktiv žena imao je za osnovni cilj očuvanje tradicije i običaja zagorskog kraja.
Na početku osnivanja u rad se aktivno uključilo oko 40-tak članica pa su osnovane dvije sekcije: dramska grupa i ženski pjevački zbor. Svoj prvi nastup Aktiv žena organizira već 30. lipnja 1979. godine u Zadružnom domu u Radoboju. Pjevački zbor i dramska sekcija pripremili su program i oduševili svoje sumještane. Među onima koji su uvježbali i pripremili program bilo je četrdesetak radobojskih žena, učiteljica, radnica, umirovljenica, školarki i domaćica.

1983.

U proljeće 1983. godine osnovana je i tamburaška sekcija, a što je omogućilo osnivanje i folklorne sekcije, čime je kulturno-umjetnički rad Aktiva žena bio puno bogatiji. Tamburaška sekcija je s vremenom prerasla u kvalitetan tamburaški sastav koji je svirkom pratio pjevački zbor i folklornu sekciju KUD-a.

Zbog raznolikosti rada sekcija, 17.09.1983. godine „Aktiv žena” mijenja naziv i registrira se kao KUD “Zagorec” Radoboj pod kojim nazivom djeluje i danas. Te godine u sklopu KUD-a osniva se i omladinska limena glazba Radoboj te se na Skupštini 30.07.1984. godine donosi odluka o pripajanju iste u KUD. Prof. Franjo Jurinjak je uz pomoć raznih donatora uspio nabaviti potrebne instrumente i naučiti svirati mlade Radobojce koji su postali velika atrakcija u širim razmjerima. Uz brojne nastupe u Radoboju i Krapini nastupali su u Sloveniji i Njemačkoj. Mnogi od njih kasnije su postali članovi limenih glazbi i vokalno instrumentalnih sastava u Radoboju i širem okruženju te se još uvijek amaterski bave sviranjem.

Tijekom godina zabilježena su mnogobrojna gostovanja širom Lijepe naše kao i u susjednoj Sloveniji. Od najdražih spominju se ona u Lendavi, Čakovcu, Jeruzalemu, Rogoznici, Slovenskoj Bistrici, Ptuju, Novom Čiču, Pregradi te Repušnici kod Kutine. Valja napomenuti da je KUD od samog osnutka redovito nastupao i na manifestacijama u Tjednu kajkavske kulture u Krapini kao i na domaćim manifestacijama prilikom obilježavanja državnih praznika. Isto tako bilježe se nastupi na smotrama s glazbenom pratnjom u Pregradi i Zlatar Bistrici.

1997.

Od 1997. godine dosta aktivno djeluje tamburaška sekcija KUD-a. Uz redovitu glazbenu pratnju pjevačkom zboru na nastupima, bilježi i brojne nastupe po raznim smotrama, proslavama i emisijama Radija Kaj Mikrofon u loncu te na obilježavanjima crkvenih blagdana u suradnji i na pozive ondašnjeg župnika Ivice Bračuna.

Od članova tamburaške sekcije 1999. godine osnivaju se Radobojski tamburaši koji obogaćuju glazbenu scenu Hrvatskog zagorja nastupima na festivalima i raznim manifestacijama kao i izdavanjem nekoliko nosača zvuka s autorskim i narodnim pjesmama. Od mnogobrojnih nastupa i gostovanja možemo spomenuti Zagorsku krijesnicu, Zvirek popevki, Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, Hit Zagorja, Ivonjska karabiterica u Ivancu, Cvetlinski susreti i Kaj vu duši.

2002.

Od 2002. godine KUD Zagorec bogatiji je za još jednu sekciju. Od te godine u Radoboju se tradicionalno obilježava Fašnik u organizaciji sekcije Radobojski Pikec uz izdavanje istoimenog humorističkog lista. Prvih godina u fašničku povorku uključivale su se i odrasle maskirane grupe na poziv i motivirane od strane domaće ekipe koja je redovito prema starinskom običaju odlazila na maškare prilikom ženidbe prijatelja i poznanika. Posljednjih godina fašničku povorku uglavnom čine školske i vrtićke skupine djece koji uz pomoć nastavnica i nastavnika te roditelja na vrlo maštoviti način obilježavaju Fašnik. 2017. godine tiskan je jubilarni 15-ti broj Radobojskog Pikca.

2006.

Od 2006. do 2008. godine u KUD-u djeluje i sekcija mladih tamburaša. S obzirom na vrlo kratko vrijeme djelovanja bilježe zapažene nastupe u Radoboju i Krapini. Nažalost, uglavnom zbog odlaska tamburaša na daljnje školovanje mladi tamburaški orkestar nije nastavio djelovati.

2009.

Djelatnost KUD-a Zagorec svojim nastupima obogaćuju i Radobojske mažoretkinje. One djeluju od veljače 2009. godine. Ideja za osnivanjem udruge potekla je od pok. Dragutina Crneka, tadašnjeg voditelja Puhačkog orkestra Radobojska zvona. Cilj udruge je okupiti što više ženske mladeži, poučiti ih mažoret plesu, potaknuti ljubav prema sportu te iskoristiti slobodno vrijeme na što kreativniji način, upoznati svoju domovinu i  ujedno nastupima promovirati svoje mjesto. Njihova voditeljica je Dragica Pospiš dok je za treninge i koreografije zadužena Sonja Vukmanić, trenerica proslavljenih Desiničkih mažoretkinja s kojima imaju jako dobru suradnju i mnogo zajedničkih putovanja. Rad su započele s dvije grupe i 37 članica a sada broje 60-tak članica koje su raspoređene u pet dobnih skupina starosti od 4 godine do 18 godina. Okupljaju djevojčice s područja Radoboja, Mihovljana, Šemnice i Jesenja. U svojim žuto crnim uniformama prepoznatljivi su simbol i ponos Radoboja i prave ambasadorice svoje općine.

 Redovito nastupaju na školskim, crkvenim, sportskim i kulturnim događanjima u Radoboju i diljem županije. Do sada su ostvarile veliki broj nastupa i okitile se mnogim priznanjima i medaljama. Spomenimo samo neke: Samoborfest, Matejna u Viškovu, Ljeto u Mariji Bistrici, Smotra mažoretkinja u Ludbregu, Svidnik u Slovačkoj, međunarodna smotra u Poljskoj, Podebrady u Češkoj, festival folklora u Herceg Novom a s posebnom radošću sjećaju se nastupa u Radoboju prilikom gostovanja zagrebačkog Dinama i utakmice s NK Radoboj u nogometnom kupu Hrvatske.

 

Iako su se u 40 godina od osnivanja KUD-a promijenili mnogi članovi u sekcijama i upravnim tijelima, osnivale i gasile razne sekcije, svrha i cilj rada ostali su isti: očuvanje tradicija i običaja vlastitog kraja te njegovanje kajkavske riječi i kulture.

Cilj

Cilj Udruge je da svojim djelovanjem zadovoljava kulturne potrebe građana i stvara uvjete za umjetničko izražavanje, stvaralaštvo, osposobljavanje i druženje svojih članova. Promiče, razvija i čuva glazbenu, folklornu i svekoliku kulturnu baštinu i običaje ljudi Hrvatskog zagorja i drugih krajeva Hrvatske. Unutarnji ustrojstveni oblici Udruge su: radobojske mažoretkinje, tamburaška sekcija, pjevački zbor, folklorna sekcija, dramsko – recitatorska sekcija, Radobojski pikec – sekcija za očuvanje narodnih običaja i puhački orkestar.

Područje djelovanja

Kultura i umjetnost, pomoć i podrška mladima, demokratska politička kultura, međunarodna suradnja.

Predsjednik udruge

Predsjednik udruge Kulturno umjetničko društvo Zagorec Radoboj je Robert Mikša.

Dokumenti